Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Piątek, 2021-11-26

Imieniny: Leona, Leonarda

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 302533
  • Do końca roku: 35 dni
  • Do wakacji: 210 dni

Wielkanoc, Wielkanoc...

6.  Opowiadanie  -posłuchajcie

 

W przedszkolu na każdym kroku widać było zbliżającą się Wielkanoc.. W wazonach stały bazie, a obok – koszyczki z jajkami. Wszystkie zawieszone dekoracje też przypominały o świętach. Słońce każdego kolejnego dnia coraz mocniej świeciło. Ada, podobnie jak inne dzieci z jej grupy, nie mogła doczekać się świąt. Pani opowiadała o tradycjach wielkanocnych.
– A może zrobimy sobie mazurka? I jeszcze babkę i szynkę. Nie może też zabraknąć chleba i jajek!
– Ale jak my to wszystko sami zrobimy? – dopytywał Kamil. – To naprawdę dużo pracy. Widziałem, Jak babcia piekła ciasto. Pani tajemniczo uśmiechnęła się do dzieci.
– Tak naprawdę zrobimy dziś te wszystkie smakołyki, ale one nie będą nadawały się do jedzenia.
Wykonamy je z masy solnej, potem wypieczemy i pomalujemy. A na koniec urządzimy kącik wielkanocny.
– Ale fajny pomysł – zawołał Kamil.
Ada zrobiła wielką babę wielkanocną, a Kamil – szyneczkę. Inne dzieci też starały się jak mogły. Po pomalowaniu i ułożeniu na stoliczku wszystkie „smakołyki” wyglądały jak prawdziwe, zwłaszcza baba z lukrem.
Po podwieczorku do sali średniaków przyszły w odwiedziny starszaki.
– Ale macie tu pyszniutkie pyszności! – oblizując się, zawołał Maciek i wyciągnął rękę po babę. W ostatniej chwili przed zjedzeniem powstrzymał go Olek.
– Dlaczego nie mogę się poczęstować? Trzeba jeść szybko, póki świeże. Potem już nie będą takie dobre.
– Maciek, przyjrzyj się uważniej tym smakołykom. Przecież one są z masy solnej. Jeszcze mógłbyś sobie przez nie połamać zęby. Najlepiej poczekaj na prawdziwy  wielkanocny stół i prawdziwe pyszności.Maciek przytaknął głową, ale i tak ukradkiem – kiedy nikt nie patrzył – powąchał babkę.
Skrzywił się, zawiedziony, i rad nierad postanowił jednak poczekać na święta.

 6.Z pomocą rodziców zróbcie swoją babę wielkanocną  oto przepis
Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanki cukru
• 1.5 szklanki mąki pszennej
• 250 g mrożonego szpinaku
• 0,5 szklanki oleju
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić. Do rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody szpinaku, dodajemy
0,5 szklanki oleju i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy
stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do dobrze ubitych jajek, wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do blaszki keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 180˚. Smacznego!!!


5. Dla chętnych dzieci zabawy ćwiczące pamięć, spostrzegawczość, koncentrację. Powodzenia!


https://www.superkid.pl/memory-game-pisanki

https://www.superkid.pl/puzzle-online-wielkanoc-1-tp

https://www.e-kolorowanki.eu/wielkanoc-kolorowanki/

Galeria

Powiększ zdjęcie