Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Piątek, 2021-11-26

Imieniny: Leona, Leonarda

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 302533
  • Do końca roku: 35 dni
  • Do wakacji: 210 dni

WIELKANOC

Przygotowania do Wielkanocy zaczęliśmy od wiosennych porządków,
a teraz bierzemy się za przygotowywanie świątecznych smakołyków.

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu i przygotować coś zupełnie wyjątkowego.
Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu.
W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów.


1.„Jak to będzie?” Maria Konopnicka –rozmowa inspirowana treścią wiersza.

O zwyczajach świątecznych opowiada wiersz Marii Konopnickiej pt. „Jak to będzie?”.

Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
gotują się kiełbasy
i mieć będziemy święcone!
Najpierw obrus bielutki
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.

Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.
Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
– obieram ja sama.

A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.

Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały.

Zwyczaje świąteczne https://www.youtube.com/watch?v=r-to1UXYMUA

2. „Świąteczne wypieki” - oglądanie czasopism, książek kucharskich, stron internetowych. Wspólne z rodzicami pieczenie bab wielkanocnych mazurków, ciasteczek…

Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie słodkości w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie na przykład kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zastanówcie się wspólnie z rodzicami, co pysznego przygotujecie na święta. Obejrzyjcie książki kucharskie lub przepisy w internecie. Poproście rodziców, aby pokazali wam kuchenne przyrządy i urządzenia. Spróbujcie je nazwać.

Wielkanocne przepisy dla dzieci:

Dzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności – w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka – delikatne, puszyste, idealne do świątecznej herbatki!

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
1 banan

Składniki na krem z twarożku:

200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera)
1 kostka masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 śmietanfix

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło (można pokroić na mniejsze kawałki). Miksujemy miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twarożek (najlepiej w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy śmietanfix dla utrwalenia.

https://ciastkozercy.pl/swiateczne-babeczki-z-zajaczkami/

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych
i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku, jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej można dodać dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/424-mazurek-kajmakowy-najprostszy

3. Maskotki – kółeczko, zabawa taneczna dla dzieci 

A teraz wasza ulubiona piosenka z pokazywaniem, spróbujcie nauczyć rodziców, rodzeństwo i dziadków. https://www.youtube.com/watch?v=izQ5IAmTaFA

4.„Kolorowa pisanka”  -  zabawa sensoryczna ,pobudzamy zmysł węchu.
Ozdóbcie papierowe jajko  produktami jakie  macie dostępne w domu np. suche galaretki, mąka, różnego rodzaju makarony, płatki owsiane lub kukurydziane itp., przyprawy. Itp.



Galeria

Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie