Kalendarium
Piątek, 2021-11-26
Imieniny: Leona, LeonardaStatystyki
- Odwiedziło nas: 302533
- Do końca roku: 35 dni
- Do wakacji: 210 dni
WIELKANOC
Przygotowania do Wielkanocy zaczęliśmy od wiosennych porządków,
a teraz bierzemy się za przygotowywanie świątecznych smakołyków.
Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu i przygotować coś zupełnie wyjątkowego.
Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu.
W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów.
1.„Jak to będzie?” Maria Konopnicka –rozmowa inspirowana treścią wiersza.
O zwyczajach świątecznych opowiada wiersz Marii Konopnickiej pt. „Jak to będzie?”.
Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
gotują się kiełbasy
i mieć będziemy święcone!
Najpierw obrus bielutki
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.
Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.
Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
– obieram ja sama.
A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.
Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały.
Zwyczaje świąteczne https://www.youtube.com/watch?v=r-to1UXYMUA
2. „Świąteczne wypieki” - oglądanie czasopism, książek kucharskich, stron internetowych. Wspólne z rodzicami pieczenie bab wielkanocnych mazurków, ciasteczek…
Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie słodkości w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie na przykład kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zastanówcie się wspólnie z rodzicami, co pysznego przygotujecie na święta. Obejrzyjcie książki kucharskie lub przepisy w internecie. Poproście rodziców, aby pokazali wam kuchenne przyrządy i urządzenia. Spróbujcie je nazwać.
Wielkanocne przepisy dla dzieci:
Dzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności – w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka – delikatne, puszyste, idealne do świątecznej herbatki!
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
1 banan
Składniki na krem z twarożku:
200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera)
1 kostka masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 śmietanfix
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło (można pokroić na mniejsze kawałki). Miksujemy miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twarożek (najlepiej w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy śmietanfix dla utrwalenia.
https://ciastkozercy.pl/swiateczne-babeczki-z-zajaczkami/
Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych
i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku, jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej można dodać dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M)
Dodatkowo:
- ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
- 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
- Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
- Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/424-mazurek-kajmakowy-najprostszy
3. Maskotki – kółeczko, zabawa taneczna dla dzieci
A teraz wasza ulubiona piosenka z pokazywaniem, spróbujcie nauczyć rodziców, rodzeństwo i dziadków. https://www.youtube.com/watch?v=izQ5IAmTaFA
4.„Kolorowa pisanka” - zabawa sensoryczna ,pobudzamy zmysł węchu.
Ozdóbcie papierowe jajko produktami jakie macie dostępne w domu np. suche galaretki, mąka, różnego rodzaju makarony, płatki owsiane lub kukurydziane itp., przyprawy. Itp.