Kalendarium
Piątek, 2021-11-26
Imieniny: Leona, LeonardaStatystyki
- Odwiedziło nas: 302559
- Do końca roku: 35 dni
- Do wakacji: 210 dni
DLA MAMY I TATY
DLA MAMY I TATY
1.Zabawa muzyczno - ruchowa: "Jadą goście" .
W tą zabawę pobawcie się ze swoimi rodzicami oraz z rodzeństwem.
Najlepiej jak jest parzysta liczba osób.
Przy dźwiękach spokojnej muzyki, dziecko z rodzicem maszeruje w parze po obwodzie koła. Podczas przerwy w muzyce zatrzymują się, zwracają buziami do siebie i powtarzają wyliczankę, ilustrując ją ruchem:
|
Dzieci
|
Mamo, mamo! |
Klaszczą w swoje ręce. |
Co, co, co ? |
Klaszczą w ręce partnera. |
Goście jadą. |
Klaszczą w swoje ręce. |
No to co ? |
Klaszczą w ręce partnera. |
Dzień dobry, dzień dobry |
Podają sobie ręce na powitanie. |
Cmok, cmok, cmok |
Naśladują przesyłanie całusków ze zwrotem głowy na prawo, na lewo i na wprost. |
|
|
Tato, tato! |
Klaszczą w swoje ręce. |
Co, co, co ? |
Klaszczą w ręce partnera. |
Goście odjeżdżają. |
Klaszczą w swoje ręce. |
No to co ? |
Klaszczą w ręce partnera. |
Do widzenia, do widzenia |
Podają sobie ręce na powitanie. |
Cmok, cmok, cmok |
Naśladują przesyłanie całusków ze zwrotem głowy na prawo, na lewo i na wprost. |
2. Zabawa paluszkowa: " Jadą goście"
Link do zabawy paluszkowej: https://youtu.be/aPftSzwHAl0
3. Zabawa plastyczna: " Serce dla mamy i taty"
Pokolorujcie poniższe karty pracy i wręczcie je swojej mamusi i tatusiowi.
Pokolorujcie na odpowienie kolory kartę pracy poniżej.
4. Zabawa kulinarna - " Torcik dla mamy i taty"
Na zakończenie tego tygodnia proponuję Wam wykonanie wspólnie z rodzicami torcika dla Was wszystkich.
Składniki:
- Blaszka 24×24 cm
- 200 g biszkoptów deserowych
- 200 g herbatników
- 410 g brzoskwiń z syropu
- Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 250 g serka mascarpone
- 250 twarogu półtłustego w kostce
- 80 cukru kryształu
- 16 g cukru wanilinowego
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody
- Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie
Żelatynę na krem zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Brzoskwinie odlać z syropu i pokroić w drobną kosteczkę. Syrop odstawić do nasączenia biszkoptów deserowych.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 2 rzędy biszkoptów deserowych- jeden przy drugim (przed ułożeniem moczyć je w syropie z brzoskwiń ), a między nie powciskać herbatniki, po 3 w rzędzie.
Twaróg wrzucić do miski, wsypać cukry i przy użyciu blendera rozdrobnić, na gładką i jednolitą masę.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, oraz twaróg, całość krótko zmiksować i odstawić na bok.
Żelatynę podgrzać na parze lub włożyć na kilka sekund do mikrofali, żeby była płynna, dodać łyżkę ubitego kremu, szybko wymieszać , następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować, do połączenia.
Można krem przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć wypełniać szczeliny między herbatnikami do 3/4 wysokości, lub zrobić to małą łyżeczką. Na krem wyłożyć brzoskwinie.
Na brzoskwinie wyłożyć resztę kremu, wyrównać łyżeczką, tworząc “rynienki”.
Ciasto zafoliować i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło i dobrze ściągnęło.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Do małego rondelka wlać śmietankę, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzać do roztopienia się czekolady. Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do schodzenia. Gdy polewa zacznie ściągać przelać ją do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto na wierzchu.
A tak wygląda gotowy torcik
SMACZNEGO
Życzę miłej zabawy
Pozdrawiam
Was bardzo serdecznie
Pani Grażyna