Kalendarium
Piątek, 2021-11-26
Imieniny: Leona, LeonardaStatystyki
- Odwiedziło nas: 302561
- Do końca roku: 35 dni
- Do wakacji: 210 dni
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 23.04.2020
23.04.2020r – czwartek
Śniadanie:
Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka
Bułka grahamka z masłem, kawa na mleku
II śniadanie:
Jabłka
Obiad:
Barszcz ukraiński
Pierogi ruskie z boczkiem wędzonym Kompot
Podwieczorek:
Banany
Składniki na pierogi:
Ciasto pierogowe:
500g mąki pszennej
Ok 300g wody gorącej, przegotowanej Sól
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, mieszając dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić
Na blacie posypanym mąką rozwałkować cienkie placki,
Wykrawać krążki szklanką, nakładać farsz, i skleić dobrze brzegi
Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać, wyciągać łyżką cedzakową
Podawać z podsmażonym boczkiem
Nadzienie:
500g ser biały półtłusty
500g ziemniaki
1 szt Cebula
Oliwa do podsmażenia cebuli Sól, pieprz
200g boczek wędzony
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc, wystudzić
Ser przekręcić przez maszynkę,
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem
SMACZNEGO