Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Piątek, 2021-11-26

Imieniny: Leona, Leonarda

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 302561
  • Do końca roku: 35 dni
  • Do wakacji: 210 dni

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 23.04.2020

23.04.2020r – czwartek

Śniadanie:

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka

Bułka grahamka z masłem, kawa na mleku

II śniadanie:

Jabłka

Obiad:

Barszcz ukraiński

Pierogi ruskie z boczkiem wędzonym  Kompot

Podwieczorek:

Banany

Składniki na pierogi:

Ciasto pierogowe:

500g mąki pszennej

Ok 300g wody gorącej, przegotowanej   Sól

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, mieszając dodać gorącą wodę i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić

Na blacie posypanym mąką rozwałkować cienkie placki,

Wykrawać krążki szklanką, nakładać farsz, i skleić dobrze  brzegi

Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać, wyciągać łyżką cedzakową

Podawać z podsmażonym boczkiem

Nadzienie:

500g ser biały półtłusty

500g ziemniaki

1 szt  Cebula

Oliwa do podsmażenia cebuli  Sól, pieprz

200g boczek wędzony

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc, wystudzić

Ser przekręcić przez maszynkę,

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem

SMACZNEGOUśmiech

Galeria

Powiększ zdjęcie