Kalendarium
Piątek, 2021-11-26
Imieniny: Leona, LeonardaStatystyki
- Odwiedziło nas: 302561
- Do końca roku: 35 dni
- Do wakacji: 210 dni
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 20.04.2020
Na dzień 20.04.2020r
Śniadanie:
Szynka tradycyjna, sałata, rzodkiewka, pieczywo różne z masłem, herbatka owocowa
Obiad:
Zupa z soczewicy czerwonej z natką pietruszki
Ryż z musem jabłkowym, jogurtem naturalnym,
Kompot owocowy
Podwieczorek:
Kabanos, pomidorki koktajlowe, pieczywo z masłem, herbatka miętowa
Zupa z soczewicy - składniki
1,5 l bulion warzywny
200g soczewica czerwona
0,25g przecier pomidorowy
2szt marchewka
1szt pietruszka
Kawałek selera
3 szt ziemniaki
2 ząbki czosnku
½ szt cebuli
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, oregano, majeranek papryka słodka, ostra
Sposób wykonania:
Cebulę, czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy bulion
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości
Przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawami
Zupa gotowa do podania.
Smacznego