Kalendarium
Piątek, 2021-11-26
Imieniny: Leona, LeonardaStatystyki
- Odwiedziło nas: 302583
- Do końca roku: 35 dni
- Do wakacji: 210 dni
Mało? Czy dużo? Jest nas do pieczenia chleba?
Chleb z gara (a raczej z naczynia żaroodpornego)
Chleb domowy dla początkujących - autorka - Sylwia Machnik-Milma prezentuje jak upiec prosty chleb w domu w naczyniu żaroodpornym?
Cały post o chlebie znajdziecie tutaj: https://milma.com.pl/jak-upiec-prosty...
SKŁADNIKI na 1 duży chleb:
• 750 g mąki pszennej
• 25 g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 2-3 łyżki oleju
• 2-2,5 szklanki ciepłej wody
WYKONANIE:
• Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, olej, rozkruszone drożdże. Wlewamy ostrożnie wodę, najpierw 1,5 szklanki i wyrabiamy. Dolewamy po trochu wody, ciasto ma mieć konsystencję ”błota”. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia 1-2 godzin, minimum 45 minut.
• Nagrzewamy piekarnik na 220 C (dół – góra) i wkładamy puste naczynie żaroodporne z przykrywką.
• Wyciągamy ostrożnie naczynie (uwaga gorące!) i lekko natłuszczamy, do gorącego wkładamy ciasto, nacinamy nożem „kratkę”.
• Zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 min.
• Po upieczeniu chleb przełożyć na kratkę, żeby ostygł. Kroić przestudzony, bo będzie się kruszył.
Zapraszamy zainteresowanych na film instruktażowy przygotowany przez autorkę tego przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=WRYDU_ftTwk
Smacznego
Pani Zosia i Pani Ania