Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Piątek, 2021-11-26

Imieniny: Leona, Leonarda

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 302583
  • Do końca roku: 35 dni
  • Do wakacji: 210 dni

Mało? Czy dużo? Jest nas do pieczenia chleba?

Chleb z gara (a raczej z naczynia żaroodpornego)

Chleb domowy dla początkujących - autorka - Sylwia Machnik-Milma prezentuje jak upiec prosty chleb w domu w naczyniu żaroodpornym?

Cały post o chlebie znajdziecie tutaj: https://milma.com.pl/jak-upiec-prosty...

 SKŁADNIKI na 1 duży chleb:

• 750 g mąki pszennej

• 25 g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)

• 1 łyżeczka cukru

• 2 łyżeczki soli

• 2-3 łyżki oleju

• 2-2,5 szklanki ciepłej wody

WYKONANIE:

• Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, olej, rozkruszone drożdże. Wlewamy ostrożnie wodę, najpierw 1,5 szklanki i wyrabiamy. Dolewamy po trochu wody, ciasto ma mieć konsystencję ”błota”. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia 1-2 godzin, minimum 45 minut.

• Nagrzewamy piekarnik na 220 C (dół – góra) i wkładamy puste naczynie żaroodporne z przykrywką.

• Wyciągamy ostrożnie naczynie (uwaga gorące!) i lekko natłuszczamy, do gorącego wkładamy ciasto, nacinamy nożem „kratkę”.

• Zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 min.

• Po upieczeniu chleb przełożyć na kratkę, żeby ostygł. Kroić przestudzony, bo będzie się kruszył.

Zapraszamy zainteresowanych na film instruktażowy przygotowany przez autorkę tego przepisu:  https://www.youtube.com/watch?v=WRYDU_ftTwk

SmacznegoUśmiech

Pani Zosia i Pani Ania

Galeria

Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie