Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Piątek, 2021-11-26

Imieniny: Leona, Leonarda

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 302588
  • Do końca roku: 35 dni
  • Do wakacji: 210 dni

WIELKANOC TUŻ, TUŻ...

Przygotowania do Wielkanocy zaczynamy od wiosennych porządków. Potem bierzemy się za przygotowywanie świątecznych smakołyków.

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu i przygotować coś zupełnie wyjątkowego.
Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu.
W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów.


1.„Jak to będzie?” Maria Konopnicka –rozmowa inspirowana treścią wiersza.

O zwyczajach świątecznych opowiada wiersz Marii Konopnickiej pt. „Jak to będzie?”.

Jutro będzie Wielkanoc,
babki w piec już wsadzone,
gotują się kiełbasy
i mieć będziemy święcone!
Najpierw obrus bielutki
mama na stół położy
na nim stanie pośrodku
ten baranek Boży.

Jajkiem będziemy się dzielić
wszyscy w domu z kolei,
życzyć sobie pociechy,
życzyć sobie nadziei.
Potem będą mazurki,
właśnie robi je mama.
A rodzynki, migdały
– obieram ja sama.

A na boku stać będzie
w kubku woda święcona.
I kropidło z wstążeczką
od sąsiada Szymona.

Z rana przyjdzie ksiądz proboszcz
i poświęci stół cały.
Domek także pokropi,
by się dzieci chowały.

Zwyczaje świątecznehttps://www.youtube.com/watch?v=r-to1UXYMUA

2. „Świąteczne wypieki”-oglądanie czasopism, książek kucharskich, stron internetowych. Wspólnie z rodzicami pieczenie bab wielkanocnych mazurków, ciasteczek…

Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie słodkości w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie na przykład kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zastanówcie się wspólnie z rodzicami, co pysznego przygotujecie na święta. Obejrzyjcie książki kucharskie lub przepisy w internecie. Poproście rodziców, aby pokazali wam kuchenne przyrządy i urządzenia. Spróbujcie je nazwać.

Wielkanocne przepisy dla dzieci:

https://mamotoja.pl/przepis-na-babke-wielkanocna,przepisy-przepis,9430,r2.html

https://mamotoja.pl/wielkanocne-ciasta-dla-dzieci-przepisy-do-druku,dieta-malego-dziecka-galeria,3661,r3.html

https://gazetakrakowska.pl/wielkanoc-2020-mazurek-wielkanocny-tradycyjny-i-bez-pieczenia-przepisy/ar/c6-14893905

„Wielkanocne baranki „

Składniki na 8 muffinek

  • 2 małe jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 g masła
  • 8 cukierków „Krówek”

Dodatkowo

  • ok. 50 g marcepanu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 50g popcornu

Wykonanie
Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło połączyć ze sobą za pomocą ubijaczki-miotełki. Powoli dodać do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodać posiekane cukierki krówki.
Masę przelać do papilotek (napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. W trakcie pieczenia masę marcepanową połączyć z kakao. Zostawić tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Uformować łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką zrobić noski i buzie. Wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarować na muffinkach. Przykleić łebki, a na wierzchu ułożyć obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schłodzić.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi.

Wielkanocne czekoladowe ptasie gniazda

Składniki na 6 gniazd

  • ok. 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
  • 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 50 g pistacji
  • ok. 80 g marcepanu
  • barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony

Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.

wielkanocne kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango

Składniki na ciastka

  • 250 g mąki pszennej
  • 110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja

  • 1 mango
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek gorącej wody

Masa cukrowa

  • 350 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 40 g glukozy w proszku
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
  • 20 ml zimnej wody
  • barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym

Wykonanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach. (
Przepisy Joanny Tokarz)

3.„Kolorowa pisanka”  -  zabawa sensoryczna ,pobudzamy zmysł węchu.
Ozdóbcie papierowe jajko  produktami jakie  macie dostępne w domu np. suche galaretki, mąka, różnego rodzaju makarony, płatki owsiane lub kukurydziane itp., przyprawy. itp

Galeria

Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie